top of page

52 TÖREDÉK | #43

„ 1

Egy lĂ©lek sincs a parton. FĂșjj szembe, SzĂ©l. BeszĂ©ljĂŒk meg az Ă©let dolgait. Ebben a csöndben. Ebben a nyugalomban. Ebben a kĂ©pletes halĂĄlban (amikor minden mĂșlni lĂĄtszik, s minden kĂ©szĂŒl az ĂșjjĂĄszĂŒletĂ©sre). HĂĄrom hete az utolsĂł fecske is elszĂĄllt. MĂĄr csak ketten vagyunk. S a nĂĄd, a barna Ƒszi nĂĄd


FĂșjj szembe, SzĂ©l. Csörgesd az Ƒszi nĂĄdat. Locsogtasd a hullĂĄmokat. Nem fĂ©lek tƑled, VallatĂł.

2

Azt mondod, nĂ©ha deret hoz mĂĄr a reggel? Tudom. Én is szoktam tĂŒkörbe nĂ©zni. A jĂ©gvirĂĄg azĂ©rt tovĂĄbb virĂ­t a kertben. A darĂĄzs is tovĂĄbb gyƱjti a mĂ©zet. Hogy Ă©jszaka vadgesztenye kopog a hĂĄztetƑn, mint mikor koporsĂłt szögelnek? Tudom. Reggel összeszedem az unokĂĄmnak. UtĂĄna megnyesem a mĂĄlnĂĄst, hogy jobban teremjen jövƑre. Minden Ă©vben ki kell ritkĂ­tani. AmĂ­g Ă©lĂŒnk, ritkĂ­tjuk a bozĂłtot. S ha mĂĄr mi nem, ritkĂ­tja mĂĄs. Mit akarsz mĂ©g? HiĂĄba zörgeted a nĂĄdat, jövƑre az is ĂșjrazöldĂŒl.

JĂșniusban majd Ășjra eljövök, hallgatni a nĂĄdirigĂłkat.

3

Mit akarsz mĂ©g? Hogy jön a jĂ©g, meghal a tĂł? Tudom. Én is jĂĄrtam mĂĄr erre tĂ©len. Én is tudom, mi ez: a dermedĂ©s, amint elharapĂłzik, a halĂĄl hĂĄrtyĂĄja az Ă©leten, amint kegyetlen kĂ©reggĂ© kemĂ©nyszik. SƑpörd csak a havat a jĂ©gen, söpörd csak, SzĂ©l, söpörd, gondolatban söpörd csak a halĂĄlt. Úgyis hiĂĄba söpröd. Nem hallod ezt a hullĂĄmloccsanĂĄst a parton? Nem hallod ezt a szƱnhetetlen csobogĂĄst a nĂĄd közt? Higgy nekem, SzĂ©l: ez az erƑsebb. Ez lesz, ha mĂĄr Ă©n nem leszek, Ă©s lesz, ha mĂĄr te sem leszel. És ebben mind a ketten Ă©lĂŒnk tovĂĄbb, mikor mĂĄr nem vagyunk.

4

Ne fĂ©lj, SzĂ©l. Én se fĂ©lek. A hullĂĄmok halandĂłk, de a hullĂĄmzĂĄs halhatatlan.”

(Rónay György - Október Szårszón)

KORÁBBI BEJEGYZÉSEK
CÍMKÉK
bottom of page